Het kan heel bevrijdend zijn om je gedachten neer te schrijven. Vanuit de psychologie wordt er ook vaak gewerkt met het schrijven van teksten om je gevoelens een plaats te geven. Neerschrijven wat je voelt moet niet steeds met een doel zijn. Maar als je dit wil, kan je jouw neergeschreven woorden ook gaan verwerken in een tekst. Wil je graag teksten schrijven? In deze blog deel ik enkele technieken met jou die helpen om tot inspiratie te komen.

Gekriebel en gekrabbel van hersenspinsels

Ons hoofd zit vol met gedachten. Soms tot het vervelende toe, wanneer je eigenlijk graag eens aan niets zou willen denken. Je kan gaan mediteren, zodat je die gedachten stil krijgt of je kan er juist voor 5 minuten alle aandacht op focussen. Hoe begin je hier nu aan?

Neem een momentje voor jezelf. Met pen en papier bij de hand, begin je te noteren wat er in je opkomt. Dan kan heel willekeurig, onlogisch, onsamenhangend en zelf verrassend zijn. Er kunnen woorden of zinnen op papier verschijnen die je niet had verwacht. Je kan je uitdrukken in gevoelens, voorwerpen, gebeurtenissen of personen. Er is maar één belangrijke regel. Denk niet na over wat je schrijft. Het is een oefening die heel spontaan gebeurt.

Vind je het moeilijk? Je kan je focussen op een voorwerp in de omgeving om gedachten los te maken. Bekijk bijvoorbeeld een foto van je huisdier. Het is niet de bedoeling dat je beschrijft wat je ziet. Het gaat om de associaties of de verbanden die je hebt, bij het zien van die foto. Bijvoorbeeld: vriendschap, liefde, warmte, gezelligheid, katten, zorgen voor iemand, etc.. Heb je graag wat meer structuur? Bij de volgende techniek zoek je verbanden door middel van een rooster. 

Associatierooster: verbanden tussen woorden

Een associatierooster vertrekt vanuit een onderwerp. Door willekeurige gedachten te combineren, laat je jouw fantasie de vrije loop. Hieronder zie je een voorbeeld van een associatierooster. Hoe begin je daar aan?

Begin bij het kiezen van een woord of onderwerp, bijvoorbeeld strandbal. Eerst schrijf je in de bovenste rij, van links naar rechts, verbanden op met het woord “strandbal”. Schrijf heel willekeurig dingen neer die in je opkomen. Dit kunnen voorwerpen zijn, gevoelens of werkwoorden. Nadien schrijf je opnieuw op dezelfde manier, woorden neer in de eerste kolom, van boven naar onder. De volgende stap is om die woorden te gaan combineren. Het eerste woord in de rij kruisen met het eerste woord in de kolom (1xA). Waar denk je dan aan? Nadien het tweede woord in de rij verbinden met het eerste woord in de kolom (2xA), enzovoort. Dan volgt het tweede woord in de kolom gecombineerd met het eerste woord in de rij (1xB), het tweede woord in de rij (2xB) en het derde woord in de rij (3xB). Op die manier ga je alle woorden gaan kruisen. “Slapen” gecombineerd met het woord “spelen” doet mij denken aan dromen. In dit voorbeeld heb ik 3 rijen en 3 kolommen gemaakt. Je breidt deze oefening uit door meer kolommen of rijen toe te voegen.

strandbal spelen (1)vakantie (2)zee (3)
zon (A)zomervakantiePeruDe Panne
 slapen (B)dromenop het strand liggenwaterbed
reizen (C)gezelschapsspelletjesbuitenlandAtlantische Oceaan

Aan de slag met woorden

Na het maken van deze oefeningen heb je jouw brein gestimuleerd. Als je doelbewust een tekst schrijft laat je je begrenzen door onbewuste processen. Je denkt enkel nog aan 1 onderwerp en wat daar logisch gezien bijpast. Of misschien onderdruk je bepaalde gevoelens waarvan je niet eens wist dat je ze had. Deze technieken stellen je in staat om tot nieuwe ideeën te komen zonder je te forceren.

Je kan vanuit de lijst met woorden een 5-tal woorden kiezen waarmee je effectief aan de slag gaat. Op basis van die woorden maak je een samenhangend verhaal. Benieuwd hoe je de volgende stap aanpakt? Abonneer je op mijn blog en mis het volgende artikel niet.

Op zoek naar leesmateriaal? Onderstaande boeken helpen je op weg bij het schrijven van songteksten:

Geef een reactie