Misschien denk je bij jezelf wat is Reaper in godsnaam? Reaper is een digital audio workstation. Je kan er je muziek in opnemen en bewerken. Waarom koos ik ervoor om met deze DAW aan de slag te gaan? Dat ontdek je hier. 

Zoek het niet te ver: een pragmatische keuze

Eerlijk gezegd was het een pragmatische keuze om met Reaper te werken. Mijn vader had het programma gekocht voor slechts 70 euro. Ik werk onder zijn licentie. Ten opzichte van andere DAW’s is dat heel goedkoop. Om je een idee te geven Logic Pro kost vandaag de dag €240. De instapversie van Ableton Live kost €79, maar de standaard versie bedraagt €349. Wat zijn nu de voordelen en nadelen van het werken met Reaper? 

Ga voor de proefversie 

Als je van plan bent om een DAW aan te schaffen dan raad ik je aan om eerst de proefversie van Reaper uit te proberen. Een groot voordeel is dat je deze proefversie in feite eindeloos kan blijven gebruiken en je muziekprojecten ook kan opslaan. Reaper maakt gebruik van open source componenten wat de prijs drukt. Er zijn regelmatig gratis updates waardoor je steeds met verbeterde elementen aan de slag kan. 

De lay-out van het programma goed of niet? 

Vroeger werd er wel eens gezegd dat de lay-out van Reaper niet aangenaam was, maar dat is verleden tijd. Je kan de pagina volledig naar eigen smaak inrichten. Wat geldt voor de werkomgeving, geldt niet voor de lay-out van de plug-ins. Reaper heeft zelf enkele plug-ins ontwikkeld onder de naam Cockos. De plug-ins zien er heel primitief uit. Ze doen wat ze moeten doen, maar als je het uitzicht van bijvoorbeeld de EQ van Logic (rechts) vergelijkt met die van Reaper (links) dan spreken de beelden voor zich. 

How to EQ with ReaEQ - Reaper's Stock EQ pluginHow to Use Stock EQ Plugins in Logic Pro X — Pro Audio Files

Ik heb een reeks plug-ins geïnstalleerd waarmee ik het liefste werk. Als je Reaper beter leert kennen dan kan je Reaper zelf beginnen pimpen. Aan de hand van deze codes kan je Reaper personaliseren. Als je dit wenst kan je Reaper er laten uitzien als Logic Pro, de mogelijkheden zijn heel uitgebreid.

Een cursus producing volgen

Als je voor het eerst leert werken met een DAW is het altijd even zoeken naar de juiste knoppen. Ga je een cursus volgen? Vaak werken ze met Logic Pro of Ableton Live. In dat geval is het vaak handiger om met het programma te werken dat je leert kennen in de les. Gelukkig komt YouTube to the rescue. Op YouTube vind je verschillende how-to filmpjes die op verstaanbare wijze de verschillende mogelijkheden van Reaper uitleggen.

Heb je vragen over Reaper? Stel ze in de comments. Het volgende blogbericht is geen technisch, maar sociaal onderwerp. Benieuwd hoe duurzaam de muziekindustrie is op vlak van gendergelijkheid? Abonneer je, zodat je automatisch op de hoogte wordt gebracht.

Geef een reactie