Independent artiest zijn wat houdt dat in? De realiteit is hard. Slechts een beperkt aantal artiesten worden gesteund door een platenlabel. Enkel wanneer zij zeker zijn dat een artiest voor een goede return on investment gaat zorgen, gaan zij er mee in zee. De dag van vandaag moet je al een eigen fanbase uitgebouwd hebben om door een platenlabel getekend te worden. Als beginnende artiest is dat dus vrijwel onmogelijk. Het goede nieuws is dat het nog nooit zo makkelijk was om als artiest je publiek rechtstreeks aan te spreken. Met een flinke dosis wilskracht ga ik van start. In de eerste plaats ben ik artiest, maar ik oefen ook alle taken uit die een platenlabel doet en meer. Ontdek hier wat het praktisch inhoudt.

Ik ben een muzikant

Zoals je ondertussen wel weet, schrijf ik mijn eigen nummers. Ik verzin teksten, melodieën en harmonieën. Daarna werk ik het nummer zo veel mogelijk uit tot een volwaardig arrangement. Ik heb zang en enkele jaren piano gestudeerd aan de muziekacademie. Als producer of arrangeur moet je weten hoe verschillende instrumenten werken. Ik heb een notie van piano, drum en bas, maar ik verkies om samen te werken met muzikanten die hun eigen instrument door en door kennen. Als ik piano opneem doe ik dat in het programma Reaper. Ik ben nog maar een jaartje bezig dus ik heb nog veel te leren. Mixen, masteren en eind productie laat ik aan iemand anders over.

Het is momenteel mijn ambitie om een idee zoveel mogelijk uit te werken en door professionals te laten afwerken. Ondertussen leer ik op mijn gemakje de kneepjes van het vak. Samenwerken met anderen is cruciaal om mijn muziek naar een hoger niveau te tillen. Niet enkel omdat zij bijvoorbeeld beter gitaar kunnen spelen, maar ook omdat nieuwe input voor nieuwe ideeën zorgt. Door samen te werken bereik je altijd meer.

Ik ben een marketeer en content creator

Ik heb communicatiemanagement gestudeerd aan UGent. Dankzij mijn opleiding heb ik een idee van marketingstrategieën en communicatieplanningen opstellen. Die kennis toepassen voor een bedrijf is één ding, maar jezelf promoten is niet zo simpel als het lijkt. Je moet heel sterk in je schoenen staan om jezelf te verkopen, want daar komt het uiteindelijk op neer.

Op aanraden van marketingspecialisten ben ik gestart met een TikTok kanaal waar ik nu zelf content voor maak. Dagelijks wordt ik geconfronteerd met de twijfel of ik mijn content wel zou plaatsen. Is het goed genoeg, willen mensen dit wel zien? Sociale media heeft een prachtig potentieel. Je kan mensen bereiken die je zonder sociale media nooit zou kunnen bereiken. Maar dat enorme platform zorgt ook voor onzekerheid. Het belangrijkste is dat ik veel plezier beleef aan het maken van korte covers, transformatie video’s en how-to-filmpjes.

Hoe laat ik mijn sociale media kanalen organisch groeien?

Ik luister naar enkele podcasts waaronder die van Generatie Alfavrouw van twee topvrouwen uit Antwerpen. Zij vertellen dat je tijdens het creëren van content best nagaat of je content een meerwaarde biedt op minstens één van deze pijlers: educatie, entertainen, engageren of inspireren.
Zo niet heeft het weinig zin om content te maken volgens hen, althans vanuit een marketing perspectief. Vaak is het aan de hand van trial and error dat je merkt welke content het goed doet. Het maken van originele content, bijvoorbeeld zangvideo’s dat werkt goed op mijn TikTok.

Ik ben een manager en assistent

De grootste bron van inkomen zijn optredens. In tijden van economische crisis is de vraag laag, maar het aanbod nog steeds hoog. Bovendien hebben de meeste locaties geen groot budget om artiesten te betalen. Een goed netwerk komt zeker van pas om optredens te regelen. Via vi.be schrijf ik mij regelmatig in om aan evenementen deel te nemen. Binnenkort ben ik te vinden op de boeking site van House of Entertainment met mijn eigen pagina. Via mijn website en onderstaand formulier kan je ook een aanvraag doen voor een optreden met mijn band of in een kleinere akoestische bezetting.

Mijn nummers registreren hoort er ook bij. Ik heb mij aangesloten bij Sabam om mijn rechten als componist te laten gelden. Simim regelt mijn rechten als producer en Playright keert bedragen uit als uitvoerende artiest. Als je jouw muziek op Spotify zet, heb je een aggregator nodig die dit regelt. Die checkt of je muziek aan de voorwaarden voldoet om op Spotify beluisterd te worden. Er bestaan verschillende muziek aggregators en ik heb gekozen voor DistroKid.

Ik ben mijn eigen sponsor

Het geld dat platenlabels investeren in marketing, boekingen regelen, studiotijd etc. moet een independent artiest zelf betalen. Ook de tijd dat dit alles kost moet een artiest zelf investeren. Je moet van alle markten thuis zijn. Geloof je in mijn muzikaal verhaal en wil je mij steunen? Stuur dan gerust een mailtje.

Ziezo, dit is een knip uit het takenpakket van deze zelfstandige artist. Benieuwd wat de praktische zaken zijn bij de registratie van je nummer? Ik vertel het je in het volgende blogbericht.

 

Geef een reactie