Een liedje schrijven hoeft niet moeilijk te zijn. Een paar woorden en wat toonafstanden bij elkaar gooien en klaar is kees. Het wordt al iets moeilijker als je een inhoudelijk verhaal wilt vertellen en een visie hebt voor een arrangement om een eigen sound uit te bouwen. In dit artikel vertel ik jou hoe Hold Me And Love Me technisch tot stand is gekomen.

Begin bij het begin: een melodie, een tekst en een harmonie 

Liefde of liefdesverdriet is een onderwerp dat veel mensen bezig houdt. Ik haalde voor Hold Me And Love Me inspiratie uit de onzekere relatie die ik had met mijn toenmalig vriendje. Na het bedenken van een onderwerp, vertrek ik bij het schrijven van een nummer meestal vanuit een melodie. Die wordt in het begin enkel gezongen met woorden die nergens op slaan. De melodie van Hold Me And Love Me is bedacht in ongeveer 30 minuten. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat het bedenken van een melodie vrij intuïtief en snel kan gebeuren.

De volgende stap is een tekst bedenken die past bij de melodie en het ritme van die melodie. Als ik teksten schrijf probeer ik een chronologisch verhaal te vertellen. Met de clou als hoogtepunt die in het refrein duidelijk wordt. In melodische rap wordt er vaak een diepgaand verhaal verteld. Die manier van storytelling is inspirerend. De teksten van bijvoorbeeld Yong Yello zijn daar een mooi voorbeeld van. Er mag ook wel een poëtisch kantje aan zijn met hier en daar een metafoor. Zoals in Hold Me And Love Me het geval is in het refrein: “be the key that unlocks the happiness in me.”

De akkoorden of de harmonie van een song bepaalt de sfeer. Drieklanken vormen de basis van een akkoord. Een mineur akkoord bijvoorbeeld zal zich eerder lenen om een droevig nummer te maken. Als je daar noten aan gaat toevoegen, zoals een 6de of 7de graad, maak je een song veel kleurrijker en meer jazzy. Je kan bij het zoeken van akkoorden heel theoretisch te werk gaan, maar ik zoek intuitief akkoorden die passen bij mijn melodie. Wat goed klinkt daar ga ik voor.

Commercieel versus artistiek

Ik merkte dat ik in het begin regelmatig te veel melodische wendingen maakte. Dat zorgt ervoor dat een song weinig “hit gehalte” heeft. Tijdens het schrijven van mijn nummer heb ik feedback gevraagd aan vrienden en professionals. Op basis van hun feedback heb ik in mijn nummer veranderingen aangebracht, zodat er meer herhaling in de melodie zat. Een meezingbare en herkenbare melodie zal meer mensen aanspreken. Je moet als muzikant een afweging maken tussen commercieel zijn en zo dicht mogelijk bij jezelf blijven. Eén ding is zeker. Je kan nooit fout gaan bij het maken van een lied. Kunst kent geen regels. Ik schrijf popnummers met veel invloeden vanuit soul, jazz en funk. Ik beschouw mijn muziek niet als enorm commercieel, maar eerder gericht op een niche. Dat is voor mij oké zolang ik vrij ben om te creëren wat ik wil.

Het uitbouwen van een arrangement

Tot dan toe was er een tekst, een melodie en bijpassende akkoorden op de piano. Daarna werd het voor mij een uitdaging om mijn song verder af te werken. Ik ben als zangeres opgeleid en kan mij wel een beetje op de piano uitdrukken, maar ik had weinig theoretische of andere instrumentale kennis. Ik heb veel naar andere nummers geluisterd als inspiratiebron voor het maken van mijn eigen nummer. Initieel heb ik mij geïnspireerd op het drumpatroon van Sampha- Blood On Me. Later zijn er vereenvoudigingen aangebracht door producer,  Jonas Detavernier. Ook het ritmisch patroon op de piano in het nummer Stop This Flame van Celeste, diende als voorbeeld. Ik heb het geluk dat mijn vader veel muzikale kennis heeft. Hij heeft de piano, drum, strijkers, bas en saxofoon ingespeeld. We hebben alles opgenomen in zijn homestudio met materiaal dat hij overheen de jaren heeft verzameld. Met zijn hulp heb ik een kwaliteitsvolle demo kunnen aanleveren aan mijn leraar muziekproductie Joris Devos.

Een nieuw hoofdstuk breekt aan

Niets is meer frustrerend dan een idee niet kunnen omzetten in de praktijk, omdat je de vaardigheden niet hebt. Het is alsof je wilt drinken maar de woorden niet kent om een glas water te vragen. Ik besloot om een opleiding muziekproductie te volgen, zodat ik kon werken met een DAW (digital audio workstation), in dit geval Reaper. Het gebruik van plug-ins en nog veel meer kwam aan bod. Zo’n skills ontwikkelen duurt jaren, dus elke dag leer ik nog nieuwe dingen bij. Ondertussen ontmoette ik Jonas Detavernier en vroeg ik hem om de mixing en mastering van mijn nummer op zich te nemen. Hij heeft ook een stukje producing gedaan en de dromerige gitaarstrofes in Hold Me And Love Me ingespeeld.

En dan is de song af: wat nu?

Hold Me And Love Me klonk op 18 september 2022 zoals je de song nu op Spotify kan beluisteren. Met andere woorden een proces van meer dan twee jaar dat slechts enkele dagen voor de officiële release volledig werd afgewerkt. Ik wil graag mijn muziek delen met zoveel mogelijk mensen. Ik hou van muziek maken. Vergelijkbaar met het gevoel van verliefd zijn. Het liefst wil je het van de daken schreeuwen. Maar wilt de wereld mijn nummer horen? We leven vandaag met 7,753 miljard mensen op deze planeet. Op deze aardbol zijn er potentieel wel mensen te vinden die mijn nummer Hold Me And Love Me goed zullen vinden. De uitdaging is om deze mensen te bereiken. Muziek officieel releasen stopt niet bij het maken van een nummer. Als independent artist ben je verantwoordelijk voor zoveel zaken: de promotie, optredens regelen, social media kanalen onderhouden,…. Het is een fulltime job die momenteel geen financiële winst oplevert. Maar bovenal is het een passie en een levensdroom die ik in vervulling zie gaan.

Maak je zelf ook muziek? Abonneer je op deze blog om op de hoogte te blijven van muzikale topics. In het volgend artikel bespreek ik wat er komt kijken bij de opstart van een carrière als independent artist.

Geef een reactie